9 Tips voor het buitenschilderwerkseizoen

De temperaturen stijgen en het zonnetje laat zich meer en meer zien. Dit betekent dat het buitenschilderwerkseizoen weer is begonnen! Vooral in deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden gedurende de dag behoorlijk variëren. In de ochtenduren kan het nog redelijk koud en vochtig zijn, en gedurende de dag kan de zon behoorlijk doorkomen.

Hoe kan je hier als schilder rekening mee houden?

1.     Zorg dat de producten zoveel mogelijk geklimatiseerd worden opgeslagen (zowel in warme als koude perioden).

2.     Laat, vooral in koudere perioden, de verf eerst op temperatuur komen (opwarmen).

3.     Neem niet meer verf mee dan dat je redelijkerwijs verbruikt op een dagdeel.

4.     Laat het product zo min mogelijk verdampen. Sluit dus de bus af tijdens de schaft- en lunchperiode.

5.     Voorkom schilderen op warme (donkere) ondergronden. De verf wordt dan dun en voor het gevoel gaan schilders dan dikker schilderen. Verdunning betekent namelijk een verarming van het product.

6.     De laagdikte in acht nemen, vooral op plaatsen met veel detaillering (glaslatten, verstekken, besnijkanten enzovoort).

7.     Start tijdens koude en/of vochtige ochtenden de dag met voorbereidende werkzaamheden als afbranden, afbijten, föhnen, reinigen e.d.

8.     Tijdens dagen met een hoge relatieve luchtvochtigheid en op dagen waarop het te verwachten is dat laat in de middag mist en condensvorming kan plaatsvinden, raden we aan niet af te lakken na 15.00 uur. Hiermee wordt eventueel matslaan van de lak voorkomen.

Dé keuzetabel om tot het juiste verfsysteem te komen